Senaste nytt

Varför ska man rösta på Vänsterpartiet?

Inte bestämt dig ännu? Här finns några punkter varför du borde överväga att rösta på Vänsterpartiet – Sveriges enda progressivt socialistiskt parti som dessutom har målet att skapa ett Sverige för ALLA.

Ett axplock ur Vänsterpartiets valplattform 2018:

1. Sverige är ett land där vi har möjligheter att skapa ett gott liv för alla. Men det är alldeles för få som får del av framgången. En liten ekonomisk elit drar ifrån alla oss andra. Ojämlikheten är vår tids gissel, men de andra partierna står utan konkret politik – eller driver en politik som direkt ökar klyftorna. Vänsterpartiets löfte i valet 2018 är att skapa ett Sverige för alla, inte bara för de rikaste. Valplattformen innehåller konkreta reformer för att göra Sverige till världens mest jämlika land.

2. Folket ska bestämma – inte banker och storföretag. På några årtionden har makten förskjutits från demokrati till en växande finanssektor. Beslut som tidigare kunde fattas av regeringar och parlament är nu inskrivna i handelsavtal, typ TTIP, CETA. Vänsterpartiet vill stoppa detta. Visste du att, till exempel, Sverige kan stämmas av storföretag om vi lagstiftar på ett sätt som de inte gillar? Vad har hänt med ett lands suveränitet, dvs rätten att bestämma över sig själv?

3. Vänsterpartiet vill införa ett rättvist skattesystem som inte fördela pengar från fattig till rik. Miljardärer kan betala mindre andel i skatt än vanliga arbetare – och de kan få tillbaka enorma belopp i avdrag. Vi har fått ett skattesystem som är riggat för de rika. Vänsterpartiet är det enda parti som vill ändra på det.

4. Vänsterpartiet vill jobba för att skapa ekonomisk jämlikhet mellan kvinnor och män. Vänsterpartiet var Sveriges första feministiska parti, och har drivit och fortfarande driver, frågor som samtyckeslagstiftning, kvinnojourer, avgiftsfria preventivmedel, allmän barnomsorg, slopad sambeskattning mellan gifta, och arbete mot sexuella trakasserier och mot mäns våld mot kvinnor. Den ekonomiska politiken har en avgörande betydelse för kvinnors fortsatta frigörelse och vi måste skapa ett arbetsliv som ger kvinnor samma möjligheter och samma lönenivåer som män.

5. Klimatmålen måste gå före kortsiktiga vinstintressen. Det finns en stark rörelse och folklig opinion för att ta klimatförändringarna på allvar och påbörja en omställning mot ett mer långsiktigt hållbart samhälle. Mot detta står en mäktig fossilindustri som gör enorma vinster på dagens beroende av olja, gas och kol, som prioriterar sina kortsiktiga intressen av vinster idag över de långsiktiga konsekvenser ett förändrat klimat kommer ha för oss alla. Vänsterpartiet har konkreta och radikala förslag att ställa om Sverige för att minska utsläppen, t ex  att inga nya bilar som drivs med fossila bränslen ska säljas i Sverige efter 2025, ställer om snabbt till sol- och vindkraft, och beslutsamt ställer om transporter, bostäder, livsmedelsproduktion och industri.

6. Alla ska få möjlighet att arbeta och tid att leva. Vänsterpartiet vill påbörja övergången till sex timmars arbetsdag. För att börja förbereda övergången vill vi starta direkt efter valet 2018 med en satsning på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på en arbetsplats inom varje kommun och landsting/region. Under mandatperioden vill vi också ta de första besluten om att börja korta normalarbetstiden. Vårt långsiktiga mål är 30 timmars arbetsvecka som det normala på arbetsmarknaden.

7. Välfärd som man kan lita på. Det ska gå att lita på att ditt barn möter trygghet i skolan, att dina föräldrar får värme och omsorg på äldreboendet och på att du får bästa möjliga vård när du mår dåligt. En stark och bra välfärd som finansieras gemensamt genom skattesystemet är ett fundament i ett jämlikt samhälle. Vänsterpartiets mål är att säkerställa att den offentliga servicen som vi betalar skattepengar till ger den hjälp som människor behöver, och att våra skattepengar går oavkortad till välfärden – inte till vinster.

8. Vänsterpartiet vill skapa en jämlik och sammanhållen skola. Skolan och förskolan ska lägga grunden för ett liv med möjligheter – inte ett förstelnat klassamhälle.

9. Någonstans att bo. Idag är det många som inte kan flytta hemifrån eller skaffa större bostad när de bildar familj. Eller så tvingas de starta sina unga liv med att belåna sig långt över vad de klarar av. Äldre människor har inte möjlighet att sälja sina villor och flytta en enklare bostadsform. Bostadsmarknaden präglas av brist, enorma kostnader och stora risker. Bakgrunden är många år av slapphänt politik och misslyckat marknadstänkande. Nu behöver vi ta makten över Sveriges byggande.

10. Om vi går ihop och arbetar för ökade resurser till vården, bättre löner och arbetsvillkor kan vi förändra verkligheten. Det vet vi. Vi har gjort det många gånger förr.

Solidaritet betyder att vi står upp för varandra. De allra flesta skulle tjäna på att samhället blev mer jämlikt, skolsegregationen upphörde och arbetsmiljön blev bättre. Men de senaste årens regeringar har ökat klyftorna mellan fattig och rik. Vi behöver inte mer av den politiken. Vi står inför ett vägval. Den 9 september är din röst lika mycket värd som Sveriges rikaste. Använd den för att skapa en framtid som tillhör oss alla – inte bara några få.

Rösta på Vänsterpartiet!

 

 

Kopiera länk