Senaste nytt

Klyftor i samhället måste sluta öka

Att “klyftorna i samhället ökar” är något många säkert redan läst om på löpsedlar, hört på nyheter eller läst i forskningsrapporter. Men vad betyder det att klyftorna ökar? Vad beror det på? Och vad kan vi göra åt det?

(Photo by Kyle Loftus on Unsplash.)

Att “klyftorna ökar” brukar syfta på att inkomstskillnaderna mellan olika grupper i samhället ökar. Dessa klyftor beror bland annat på ökade skillnader i lön, ojämn fördelning av sysselsättning och nedrustning av välfärden. De stora ekonomiska skillnaderna är mellan de som har jobb och de som inte har jobb men även mellan högutbildade och lågutbildade, tjänstepersoner och arbetare.

Klyftor i samhället syftar dock inte enbart på ekonomiska klyftor utan även skillnader i hälsa. Den ojämlikhet i hälsa som vi ser idag har ett tydligt samband med inkomstskillnader mellan olika befolkningsgrupper. Det kan till exempel skilja flera år i medellivslängd mellan en högutbildad och en lågutbildad person. Att hälsan är viktigt för var och en av oss som individer är en självklarhet men en jämlik hälsa i befolkningen är dessutom enormt viktig för ett hållbart samhälle.

Orsaken till klyftor i samhället är att olika befolkningsgruppers villkor och möjligheter under uppväxten, i skolan och i arbetslivet skiljer sig åt. I barnfamiljer drabbas barn till föräldrar i ekonomisk utsatthet hårt, de klarar skolan i lägre utsträckning än andra barn, vilket i sin tur leder till ökad risk för arbetslöshet och ohälsa. De får sitt livsutrymme kraftigt begränsat och klyftorna ökar ytterligare.

De ökande klyftorna vi ser idag hämmar en hållbar utveckling, skapar otrygghet, försvagar tillit människor emellan såväl som förtroende för samhällsinstitutioner, ger näring åt brottslighet och ökar polariseringen i samhället.

Vänsterpartiet vill se en ekonomi för alla – vi har en politik för jämlikhet och mot ökande klyftor. För att klyftorna i samhället ska sluta öka måste vi ändra de system och strukturer som hela tiden delar upp befolkningen efter ekonomiska förutsättningar.

 

Kopiera länk