Senaste nytt

Uselt betyg för Lommas äldreomsorg i ny rapport

Lomma kommun sägs vara en bra kommun att leva och bo i, men en ny rapport visar oroväckande resultat om hur våra äldre invånare upplever hemtjänst och särskilt boende.

I den senaste ’Öppna jämförelser 2017: Vård och omsorg om äldre’, som publiceras av Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting, redovisas resultaten i kvaliteten per kommun, baserad på 28 indikatorer och 15 bakgrundsmått.

På inte mindre än 12 av de 28 indikatorerna hör Lomma till den ’röda’ gruppen, dvs de 25 procent av kommunerna med sämst värden i förhållande till de andra kommunerna.

Till exempel, av 287 kommuner i Sverige hamnar Lomma på 284:e plats i bedömning av hemtjänst i sin helhet och 283:e plats i bedömning av bemötande, förtroende och trygghet i hemtjänsten.

I bedömning av bemötande, förtroende och trygghet i särskilt boende hamnar Lomma på 258:e plats, och i bedömning av särskilt boende i sin helhet hamnar Lomma på 229:e plats.

Visst borde en ’rik’ kommun som Lomma kunna göra bättre? Ett av de viktigaste områdena i vårt kommunpolitiska program är att äldrevården ska vara inriktad på kvalitet i stället för att ge ekonomisk vinst till privata bolag.

Vi vill bland annat att de äldre ska ges möjlighet till social gemenskap och en meningsfull vardag. De äldre ska själva ska kunna bestämma hur insatserna ska utformas. Vård- och omsorgspersonalen ska ha en god arbetsmiljö och kunna möta behovet hos den äldre.

Här kan man läsa eller ladda ner rapporten

Kopiera länk